Even voorstellen,

Ik ben Anouk Verlouw, eigenaar van zadelmakerij Wellsaddle in het mooie plaatsje Well (Gld). Ik ben groot dierenliefhebber. Paarden spelen al een rol in mijn leven vanaf mijn 6e jaar. Vanaf het eerste bezoek van de zadelmaker aan mijn pony was ik geboeid door het vak zadelmakerij. Omdat ik tegen veel vooroordelen over dit beroep opliep, heb ik eerst mijn VWO afgerond en als bankmedewerker mijn werkervaring opgebouwd. In 2010 kreeg ik eindelijk de kans om kennis te vergaren. Ik heb toen een jaar meegelopen met een collega en van daar uit de weg gevonden naar Groot Brittani├ź. Bij the Saddlery Training Centre in Salisbury heb ik vanaf 2013 alle certificaten gehaald met hulp van docent Mark Romain. Deze certifciaten bestaan uit 2 levels traditioneel Bridlemaker, Saddler en Harnessmaker. Inmiddels breid ik mijn kennis nog uit voor Sidesaddle en leven 2 Harnessmaker. Dit is voornamelijk om vaardigheden te leren, die tegenwoordig in dit vak niet meer veel worden gebruikt. Helaas heeft Corona mijn opleidingen voor nu even op een laag pitje gezet. 

Inmiddels ben ik Approved Saddler en Qualified Saddle Fitter via de Society of Master Saddlers in Engeland. Dat betekent dat ik volledig gediplomeerd zadelmaker ben. Ik maak zelf zadels, hoofdstellen en andere tuigage op verzoek. Verder repareer ik alles aan tuigage, zadels en andere lederwaren. Ook vul ik zadels bij en vul ik ze opnieuw. Een goed zadel wordt tussen de 2 jaar en de 5 jaar volledig opnieuw gevuld. Ik hanteer de werkwijze die me is aangeleerd volgens de Engelse methodiek. Mocht u vragen hebben hieromtrent, neemt u dan gerust contact op.

De Society of Master Saddlers is vergelijkbaar met het gilde dat we vroeger hadden. De Society is in 1966 opgericht in Engeland en houdt zich internationaal bezig met de kwaliteit van het vak zadelmakerij in al zijn aspecten. Zij verzorgen opleidingen en bewaken de kwaliteit die hun leden behoren te leveren. Ik ga voor Master Saddler en Fitter en dat is een lang traject. Dit lidmaatschap is ontstaan om zo zadelmakers in opleiding de kansen te geven om optimaal gebruik te kunnen maken van de opleidingen.

De naam Wellsaddle is niet zo maar ontstaan. Well is het dorp nabij Ammerzoden waar ik gevestigd ben, maar 'well' is tevens het Engelse woord voor bron en goed. Ik zie het zadel als een bron. Een goed passend zadel, hoofdstel of mentuig is een hulpmiddel om verder te komen in de sport. Vandaar deze toepasselijke naam!

 Verder ben ik ook paspoortconsulente voor o.a. het Nederlandse Stamboek voor Tinkers. Vandaar ook mijn affiniteit met deze brede ronde paardjes. Voor dit ras heb ik samen met een Engelse zadelfabrikant een zadel ontwikkeld. Deze paarden zijn vaak kort en rond gebouwd. Ik vond het een mooie uitdaging om daar een goed zadel voor uit te denken. 

Zelf had ik een heel fijn KWPN met veel Engels volbloed in de genen en nog steeds hebben we hier een New Forest Pony, een Dartmoor Pony en een P.R.E. die de kennis van het zadels aanmeten helpen verfijnen. 

Inmiddels ben ik druk met zadels aanmeten, opnieuw vullen en bijvullen. Bij vraag en aanbod vindt u zadels die ik momenteel kan aanbieden. Enkele zadels bied ik voor hun eigenaren via mijn site aan omdat zij mij het vertrouwen geven dat ik er een passend paard voor kan vinden. Het merendeel is echter in mijn bezit en daar kan in overleg eventueel ook een zadel ter inruil voor aangeboden worden. Kijk gerust in de voorraad. En let op, de voorraad wijzigt voortdurend. Er komt altijd wel een zadel voorbij van uw gading. Mocht u een zadel willen proberen, dan kan dat door middel van verzending of we maken een afspraak om zadels te passen bij mij of ter plaatse. Dan zal ik altijd naar uw budget vragen om zowel de zadels die er ruim in passen als de zadels die er net in passen mee te brengen. Voor een goed beeld is het fijn als u mij een mail stuurt met uw wensen. Zo kan ik bezien hoe en wat ik voor u kan betekenen.

Wellsaddle gaat zich in de komende tijd meer richten op maatwerk en zelfbouw. Er komt een eigen merk zadels en hoofdstellen op de markt. De eerste zadels kunnen dan nog wat kinderziektes meebrengen en vergen tijd om de handigheid te ontwikkelen. Ik hoop in 2022 met een volwaardig Nederlands merk te kunnen komen.

 

Regelmatig krijg ik de vraag om mensen te helpen om ook zadelmaker te kunnen worden. Ik sta hiervoor open. Inmiddels heb ik hiervoor ook ge├»nformeerd bij de overheid. Helaas is het voor mij niet mogelijk om een 'officieel erkend' opleidingstraject in Nederland te starten. Hiervoor zitten er te veel ambtelijke en fiscale haken en ogen aan. Daarom heb ik mezelf beschikbaar gesteld voor de opleiding die in Nederland is gestart. De Saddle Professional . Mocht u hier een opleiding volgen, dan stelt Wellsaddle zadelmakerij haar kennis ter beschikking voor stagiaires.  

Mocht u hierover meer willen weten, neem dan contact op via het contactformulier (u kunt in overbodige invoervelden nvt invullen) met een goede onderbouwing wat u wilt leren. Zo kan ik makkelijker bezien in hoeverre ik u vooruit kan helpen. 

Verder ben ik actief bij mijn eigen vereniging die wordt bestuurd van uit Engeland. Om zadelpasser te worden zijn ze bezig met een mentoringsceme. Voor meer informatie kun je je inlezen in de volgende website: https://www.mastersaddlers.co.uk/courses/Qualified-Saddle-Fitters-Course-Overseas-Applicants.php. Een groot deel van hun site is openbaar.