In 2017 stonden er nog 5 afspraken gepland. Deze waren voornamelijk bedoeld voor mijn opleiding met betrekking tot mentuigen. Dit is een extra kwalificatie. Volgens de regels van de society of master saddlers ben ik inmiddels bevorderd tot gekwalificeerd zadelmaker oftewel

Qualified Saddler

Tevens volgde ik dit jaar een training met gedetailleerde feiten over hoofdstellen. Dit vooral met het oog op drukpunten in het hoofdstel en ook bitten worden dan besproken. Ik merk dat er onder de ruiters veel vragen over zijn en op deze wijze kan ik me meer richten op aanpassen van hoofdstellen om zo een nog betere pasvorm te realiseren. Een zeer uitgebreide training met ontzettend veel informatie!

En laatstes volgde ook het examen zadels passen bij de society of master saddlers. Ik ben sinds september 2017 Engels gediplomeerd zadelpasser oftewel

Qualified Saddle Fitter.

Dit is ook ter aanvulling omdat ik met mijn huidige kennis voor meer maatwerk en eigen maak wil gaan. 

Laatstes heb ik inmiddels een contract met Barclay, Crown en Bates zodat ik ook kan voorzien in nieuwe zadels.

In 2018 is er hard gewerkt aan Harness level 3. Vanwege de kosten die de opleiding met zich meebrengt dit jaar maar 2 keer naar Engeland hiervoor. Dat is overduidelijk te weinig om het werk af te krijgen. In 2019 blijkt er geen plaats te zijn voor mij in de groepen. De vraag naar les is te groot. Om ook mijn energie in de opbouw van het bedrijf te steken, kies ik bewust voor minder lesweken. In 2019 maak ik een start met Side Saddle. We krijgen les van een zadelmaker die al ruim 70 jaar in het vak zit. Zijn verhalen zijn prachtig om te horen en het tempo ligt iets lager. Maar het begin hiervan is ook gemaakt! 

Afgelopen juli 2019 een start gemaakt om me meer te verdiepen in het Dameszadel. Hierbij leer ik een aantal extra technieken die zadels maken op maat mogelijk maken.

Wellsaddle gaat een andere koers varen. Wij gaan zadels maken! 

Momenteel wordt er een dameszadel gebouwd op een originele 17,5 inch Aulton en Brothers boom. Deze boom dateert uit de jaren 60. Het zadel wordt vanaf de boom volledig opnieuw gebouwd in traditionele stijl zoals een Owen type. Als hij klaar is, is het zadel te koop. Mocht u interesse hebben, dan kunt u mij mailen. Dan kan ik het paard opmeten en de boom eventueel aanpassen aan uw paard. De prijs van het zadel zal 4.995 euro zijn inclusief BTW en aanmeten. Het zal even duren voor hij klaar is, omdat ik nog 3 weken ervoor naar de training moet in Engeland. Eén week staat inmiddels vast. De andere weken zullen in het voorjaar van 2020 zijn.

De tweede wordt gerestaureerd. Dit zadel dateert uit minimaal 1792 en is gebouwd op een boom die ooit is gebouwd in Southampton. Omdat het zadel volledig uit elkaar viel wordt hij vanaf de boom weer helemaal origineel opgebouwd op de traditionele manier. Dit zadel wordt op de maten van mij P.R.E. gebouwd en zal hopelijk zijn rug sieren op de evenementen waar wij uit liefde voor de geschiedenis aan mee doen via de stichting Woud der verwachting. 

Inmiddels hebben we de 2e week er op zitten. De cursus verloopt een beetje traag, omdat persoonlijke omstandigheden van de docent het vorig jaar moeilijk maakten om door te gaan en nu zit de corona ons dwars. Daardoor had ik wel tijd om een 2e zadel te bemachtigen. Sinds maart 2020 bouwt Wellsaddle aan 2 dameszadels! Eén ervan is terug te dateren naar 1792. De bouwer van dat zadel was in dienst van de koningin toendertijd. Het is fantastisch om geschiedenis te combineren met een vak wat ik erg graag uitvoer. Omdat ik hiervan de opbouw ook heb, leer ik met dit zadel hoe je een dameszadel kunt restaureren.

e5fc455f 5c37 4c85 888b 1f5a3461b4d7